Αρχική » Γυναίκες και διουρητικά: σε θέλω κουκλάρα κατάλαβες!

Γυναίκες και διουρητικά: σε θέλω κουκλάρα κατάλαβες!

by admin

Υπάρχουν πολλοί “ειδικοί” που δεν θα έδιναν στη γυναίκα ή το θελκτικό μωρό τους διουρητικά, αλλά θα γλύκαιναν την αθλήτρια τους με αυτά. Είναι το σύνδρομο θα σε γλυκάνω να στα πάρω! Μόνο που εδώ ρισκάρετε η υγεία. Έχει γεμίσει ο τόπος από εξειδικευμένα, γλειφτρόνια που θαυμάζουν άλλους δυνατότερους bodybuilder, αλλά και επικινδύνους μυϊκούς ζογκλέρ, που θεωρούν ότι τα διουρητικά είναι καραμέλες που κάνουν καλό.

Διουρητικά

 Είναι ουσίες αναστολείς της μεταφοράς ιόντων οι οποίες μειώνουν την επαναρρόφηση Na+ σε διάφορες θέσεις του νεφρώνα. Έτσι, το  Na+ και άλλα ιόντα , όπως το CL-, εισέρχονται στα ούρα σε μεγαλύτερές ποσότητες. Επομένως τα διουρητικά αυξάνουν τον όγκο  των ούρων και συχνά μεταβάλλουν το pH  και την ιοντική σύνθεση των ούρων και του αίματος. Οι κλινικές χρήσεις τους βρίσκονται στην αντιμετώπιση διαταραχών που έχουν σχέση με ανώμαλη κατακράτηση υγρών (οίδημα) ή  στη θεραπεία της υπέρτασης, όπου η διουρητική δράση προκαλεί ελάττωση του όγκου του αίματος και οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Περίπου το 16 – 20% του πλάσματος του αίματος που εισέρχεται από τους νεφρούς διηθείται από τα σπειραματικά τριχοειδή  μέσα στην κάψα του Bowman.
Επίσης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών διαταραχών, ένα παράδειγμα είναι τα διουρητικά του βρόχου που συνιστώνται για τη  θεραπεία της χρόνιας συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και τη θεραπεία του οιδήματος νεφρωσικού συνδρόμου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συγκεκριμένων διουρητικών  συσχετίζονται με την ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών. Περιλαμβάνουν την υποατριαιμία και  εξάντληση του όγκου του εξωκυττάριου υγρού που σχετίζεται με την υπόταση, την  κυκλοφοριακή κατάρρευση και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια!

Αν και η κύρια  εφαρμογή των διουρητικών είναι η ενίσχυση της νεφρικής έκκρισης του νατρίου και  του νερού, τα αποτελέσματά τους δεν περιορίζονται στο νάτριο και το χλώριο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη νεφρική απορρόφηση και απέκκριση άλλων κατιόντων (K + , Η + , Ca 2+ και Mg 2+ ), ανιόντα (Cl – , HCO 3 – και Η 2 PO 4 – ) και το ουρικό οξύ.(βιβλιογραφία)

 

LB0143_Hydrochlorothiazide_25mg_nd

[quote]
Hydrochlorothiazide ένας “ειδικός” που σέβεται τον εαυτό θα το δώσει σε γυναίκα
[/quote]Το διήθημα δεν περιέχει πρωτεΐνες και κύτταρα του αίματος, περιέχει όμως γλυκόζη, διττανθρακικό νάτριο, αμινοξέα και άλλους ηλεκτρολύτες. Ο νεφρός ρυθμίζει την ιοντική σύνθεση και τον όγκο  των ούρων με την επαναρρόφηση ή την έκκριση ιόντων ή και ύδατος σε 5 λειτουργικές ζώνες του νεφρώνα. Πολλοί bodybuilders χρησιμοποιούν διουρητικά για να αντισταθμιστούν τις  επιπτώσεις των αναβολικών στεροειδών στην κατακράτηση  νερού, το ίδιο προτείνουν και στην αθλήτρια τους. Τα διουρητικά αυξάνουν  την παραγωγή ούρων, οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να ουρήσουν  συχνά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μερικά διουρητικά καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Ακόμη και σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, κνησμό, εξάνθημα, ερυθρότητα, ή άλλες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, εκεί ο ειδικός προπονητής έχει πρόβλημα εάν έχει να κάνει με γυναίκα που φροντίζει το σώμα της.

furosemide

Τα διουρητικά της αγκύλης (loop diuretics) χορηγούνται σε υπερτασικούς με έκπτωση νεφρικής λειτουργίας (κρεατινίνη >2mg/dl). Το LASIX για παράδειγμα  περιέχει φουροσεμίδη, ένα φάρμακο που ανήκει στα διουρητικά της αγκύλης. Τα διουρητικά της αγκύλης είναι τα διουρητικά επιλογής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα τα διουρητικά έχουν νατριοδιουρητική δράση, με αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή νατρίου και κατά συνέπεια, την ελάττωση των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Τη μεγαλύτερη διουρητική δράση έχουν οι ουσίες που δρουν στα νεφρικά σωληνάρια όπως τα διουρητικά της αγκύλης.[quote]Το αχτύπητο Bumex με ποσοστό απορρόφησης 80 % Είναι 40 φορές πιο ισχυρό σε διουρητική δράση από το Lasix! [/quote]

bumetanide-03

Το αχτύπητο Bumex με ποσοστό απορρόφησης 80 % λαμβάνεται και με  τροφή ένα τακτικό πλεονέκτημα για όσους και όσες θέλουν να κάνουν την μυϊκή φιγούρα τους πιο έντονη. Είναι 40 φορές πιο ισχυρό σε διουρητική δράση από το Lasix! Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία απώλεια νερού, μείωση ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση, μείωση του όγκου του αίματος και κυκλοφορική καταπληξία με δυνατότητα αγγειακής θρόμβωσης και εμβολής. H μείωση των ηλεκτρολυτών μπορεί να εκδηλωθεί με αδυναμία, ζάλη, διανοητική σύγχυση, ανορεξία, λήθαργος, εμετό και κράμπες, αλλά δεν πειράζει αρκεί να μην πέσει ο διαγωνιζόμενος ή διαγωνιζόμενη στον αγώνα.

Τα διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή αδυναμία και  κόπωση, από την απώλεια καλίου που προκαλείται από τα διουρητικά, τότε η λύση είναι η λήψη μαγνησίου μαζί με κάλιο το οποίο έχει χαθεί. Λαμβάνοντας  όμως συμπληρωματικό κάλιο με άλλα καλιοσυντηρητικά διουρητικά μπορεί να ανέβει το κάλιο στο αίμα, μπλέξαμε ξανά!
Τα διουρητικά της θειαζίδης (thiazide diuretics) κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στην αντιυπερτασική αγωγή. Οι πιο συνηθισμένες θειαζίδες είναι η υδροχλωροθειαζίδη (Hygroton) και η χλωροθειαζίδη. Σε ποσοστό περίπου 80% απορροφούνται γρήγορα και ασφαλώς μετά από χορήγηση από το στόμα. Αποβάλλονται από τους νεφρούς χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε μεταβολή.[quote]Στο bodybuilding, το dyazide είναι η δεύτερη σε δημοτικότητα ουσία μετά το Lasix ως διουρητικό για διαγωνισμό σώματος.[/quote]

dyazide-spl-graphic-03

Οι μεγάλες δόσεις θειαζιδικών διουρητικών μπορεί να οδηγήσουν σε μικρή αύξηση στο ζάχαρο του αίματος (γλυκόζη) και στην ολική χοληστερόλη (χοληστερίνη). Η Τριαμτερένη και υδροχλωροθειαζίδη συνθέτουν ένα φάρμακο στην αγορά με την ονομασία Dyazide. Είναι διουρητικό καλιοσυντηρητικο όπως και το Maxzide που χρησιμοποιείται με τα θειαζιδικά διουρητικά για οίδημα και υπέρταση. Ιατρικώς, δεν εμποδίζει την απορρόφηση του αλατιού και διατηρεί τα επίπεδα καλίου ώστε να μην είναι χαμηλά. Ο FDA ενέκρινε το συνδυασμό τριαμτερένη / υδροχλωροθειαζίδη το 1965. Στο bodybuilding, το dyazide είναι η δεύτερη σε δημοτικότητα ουσία μετά το  Lasix ως διουρητικό για διαγωνισμό σώματος. Όμως τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά όπως το Aldactone μπορεί να αυξήσουν  την πιθανότητα των παρενεργειών προκαλώντας υψηλα επίπεδα καλίου στο αίμα.

Οι “ασθενείς” που λαμβάνουν καλιοσυντηρητικά διουρητικά θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια  που οφείλονται στο πολύ κάλιο και πρέπει να  πρέπει να έχουν τηλέφωνο από τον γιατρό αν έχουν  κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:

  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
    • Αναπνευστικά προβλήματα
    • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή τα χείλη
    • Σύγχυση ή νευρικότητα
    • ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία
    • Ασθενής ή βαριά αίσθηση στα πόδια.

Οι “ασθενείς” που λαμβάνουν διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια που οφείλονται στο λίγο κάλιο και πρέπει να έχουν τηλέφωνο από τον γιατρό αν έχουν  κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:

  • Γρήγορη ή αρρυθμία
    • Ασθενής παλμών
    • Ναυτία ή έμετος
    • Ξηροστομία
    • Υπερβολική δίψα
    • Μυϊκές κράμπες ή πόνος
    • ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία
    • ψυχική ή διάθεσης αλλαγές.

Ένα οργανικό περιβάλλον  υψηλό σε οιστρογόνα οδηγεί σε απελευθέρωση αλδοστερόνης και κατακράτηση νερού, δεν είναι ασύνδετο το γεγονός ότι αρκετοί bodybuilders μετά από την χρήση ανδρογόνων παρουσιάζουν  μια κατάσταση ως να φαίνονται “νερουλοί”.  Παράλληλα η υπερβολική παραγωγή αλδοστερόνης η οποία δεν εξαρτάται από το σύστημα της ρενίνης αγγειοτανσίνης, ονομάζεται Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης και υποκαλιαιμίας.

 

δείτε επίσης εδώ: 

Όλα είναι καλά η λιποθυμία πέρασε ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ μυϊκά!
yjfjh

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα