Αρχική » Θετικός ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στον Covid-19

Θετικός ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στον Covid-19

by admin

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο 65χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, τη στιγμή που η πανδημία πλήττει σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα του.

«Βγήκε θετικό», δήλωσε  ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μπολσονάρου, όσον αφορά στο τεστ για τον ιό, φορώντας αυτή τη φορά μια μάσκα.

Όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ έτσι και ο Μπολσονάρου υποτιμούσε συχνά τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ είχε καθυστερήσει πολύ να λάβει μέτρα για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν φαινόταν να ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών ούτε να υπολογίζει τη σημασία των κοινωνικών αποστάσεων.

Η χώρα του Μπολσονάρου είναι πλέον η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ – στον κόσμο που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με πάνω από 65.000 νεκρούς και 1,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Μπολσονάρου έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία αποκαλώντας, δε, «γριπούλα» την COVID-19.

Το CNN Brasil και η εφημερίδα Estado de S.Paulo ανέφεραν, πριν από λίγες ώρες, ότι ο πρόεδρος είχε συμπτώματα, ιδίως πυρετό.

Μέχρι πρότινος ο Μπολσονάρου αρνείτο να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του.Το Σαββατοκύριακο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και ήρθε σε στενή επαφή με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βραζιλία, τον Τοντ Τσάπμαν, κατά τη διάρκεια της τελετής για την εορτή της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, ο Μπολσονάρου έχει αρχίσει να παίρνει ένα κοκτέιλ φαρμάκων – το ανθελονοσιακό υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη – που προβάλει ως θεραπεία για την COVID-19, παρότι ελάχιστα τεκμήρια υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά της.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαλάρωσε, επίσης, πριν από λίγες ημέρες, τον νόμο σχετικά με τη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους, καθιστώντας την μη υποχρεωτική στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους λατρείας.

Αφού ανακοίνωσε το θετικό του αποτέλεσμα την Τρίτη, ο Μπολσονάρο αποχώρησε από τους δημοσιογράφους στους οποίους απευθυνόταν, αφαίρεσε τη μάσκα του και χαμογέλασε, είπε: «Κοίτα το πρόσωπό μου. Είμαι καλά, καλά, ευχαριστώ τον Θεό … Χάρη σε όλους εκείνους που προσεύχονταν για μένα … και σε όσους με επικρίνουν, κανένα πρόβλημα, συνεχίστε να ασκείτε κριτική όσο θέλετε. “

Η διάγνωση του Μπολσονάρου έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά το γεύμα του στο σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βραζιλία, Τοντ Τσάπμαν, στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια.

Επίσης, στη γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας συμμετείχαν αρκετά κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, ο Ερνέστο Αραούχο, ο υπουργός Άμυνας, ο Φερνάντο Αζεβέδο και ο γιος του προέδρου, ο Εδουάρντο, πολιτικός που είναι εκπρόσωπος του Steve Bannon στη Νότια Αμερική. Οι άνδρες φωτογραφήθηκαν χωρίς μάσκες προσώπου.

Αναφορές για πιθανή μόλυνση του Μπολσονάρου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα το απόγευμα, με τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν ότι είχε δοκιμαστεί μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης θερμοκρασίας 38C και επίμονου βήχα.

[youtube width=”400 ” height=”250″ video_id=”hvesCFraK-o”]

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις κάλεσε τον κόσμο να μην βρεθεί προ εκπλήξεων από την επανεμφάνιση τοπικών επιδημιών Covid-19 και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται, λέγοντας: “Αν υπάρχει οπουδήποτε, υπάρχει παντού και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πρέπει να το κατανοήσουν αυτό”.

“Ο ιός αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος και οι άνθρωποι πρέπει να το λαμβάνουν αυτό πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ οι ταξιδιώτες θα πρέπει “να θυμούνται ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ή μπορεί να αλλάξουν πολύ”, σημείωσε η Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

“Βλέπουμε πολλές ανοδικές τάσεις, πολλές αλλαγές σε διάφορες χώρες, χώρες που είχαν επιτυχώς αναστείλει την πρώτη μετάδοση τώρα βλέπουν μια δεύτερη ανοδική τάση”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Μέτρα καραντίνας επιβλήθηκαν εκ νέου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, περιορίζοντας τους κατοίκους της Μελβούρνης στα σπίτια τους με μόνη εξαίρεση τις μετακινήσεις για σοβαρούς λόγους, καθώς οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Οι προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ προς τους ταξιδιώτες περιελάμβαναν συμβουλές κοινής λογικής, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του αγγίγματος των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Η Χάρις αναφέρθηκε σήμερα στην χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροπλάνα, ένα μέτρο το οποίο ήδη απαιτούν πολλές αεροπορικές εταιρείες. “Αν πετάτε, δεν υπάρχει τρόπος να κρατάτε κοινωνικές αποστάσεις σε ένα αεροπλάνο, επομένως θα χρειαστεί να πάρετε άλλα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο”, κατέληξε η Χάρις.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα