Αρχική » Μεταβολές στη συγκέντρωση της αυξητικής ορμόνης μετά από χρόνια προπόνηση με βάρη

Μεταβολές στη συγκέντρωση της αυξητικής ορμόνης μετά από χρόνια προπόνηση με βάρη

by admin

Η συγκέντρωση της αυξητικής ορμόνης (GΗ) κατά την ηρεμία δεν φαίνεται να μεταβάλλεται μετά από χρόνια άσκηση με βάρη. Οι πλείστες έρευνες δεν βρήκαν σημαντική μεταβολή στη συγκέντρωση της GΗ κατά την ηρεμία μετά από συστηματική προπόνηση με βάρη (Ahtiainen et al, 2003b; Ηakkinen et al, 1988b; Ηαkκinen et al, 1985; Κraemer et al., 1999b; ΜcCall et al, 1999).


 

“Μια καλή παραπομπή από την έρευνα για την άσκηση με βάρη τις ορμονικές και φυσιολογικές ανταποκρίσεις του οργανισμού”


[quote]ρόλο για την αποκατάσταση και την αναδόμηση του μυϊκού ιστού μετά από προπόνηση με βάρη έχει η οξεία μεταβολή της GΗ και όχι η συγκέντρωση της κατά την ηρεμία[/quote] Τα πιο πάνω ενισχύονται και από αποτελέσματα άλλων ερευνών που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στη συγκέντρωση της GΗ  μεταξύ αθλητών υψηλού επιπέδου με μακροχρόνια εμπειρία στην προπόνηση δύναμης σε σχέση με λιγότερο προπονημένους αθλητές (Ahtiainen et al, 2003b; Ηakkinen et al., 1988). Αυτό πιθανά να οφείλεται στους μηχανισμούς ανατροφοδότησης της ορμόνης και ρόλο που διαδραματίζει όσον αφορά τον έλεγχο της ομοιόστασης άλλων μεταβλητών όπως για παράδειγμα της γλυκόζης, των αμινοξέων και των λιπιδίων (Κraemer, and  Ratamess, 2005).[quote]oι όποιες προσαρμογές στο μυϊκό ιστό είναι συνέπεια της αύξησης της GΗ κατά την οξεία φάση, η οποία επαναλαμβάνεται μετά από κάθε προπόνηση με βάρη[/quote]

Επιπλέον, από τα πιο πάνω μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ουσιαστικό ρόλο για την αποκατάσταση και την αναδόμηση του μυϊκού ιστού μετά από προπόνηση με βάρη έχει η οξεία μεταβολή της GΗ και όχι η συγκέντρωση της κατά την ηρεμία, η οποία φαίνεται να μην μεταβάλλεται.
Φαίνεται ότι, oι όποιες προσαρμογές στο μυϊκό ιστό είναι συνέπεια της αύξησης της GΗ κατά την οξεία φάση, η οποία επαναλαμβάνεται μετά από κάθε προπόνηση με βάρη. Σύμφωνα με τους ΜcCall et al., (1999) σι οξείες μεταβολές της  GΗ μετά από άσκηση με βάρη συσχετίζονται με το μέγεθος της υπερτροφίας των μυϊκών ινών. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί οι οποίοι μπορεί να έχουν επίδραση στην ανταπόκριση της GΗ  είναι η ευαισθησία των υποδοχέων, σι μηχανισμοί ανατροφοδότησης και οι διακυμάνσεις του ημερησίου κύκλου (Κraemer, and  Ratamess, 2005).

μέρος της εργασίας του Μάριου Χρήστου για το θέμα

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα