Αρχική » Συλλήψεις για Φάρμακα δεν σταματά το Ντιλάρισμα!

Συλλήψεις για Φάρμακα δεν σταματά το Ντιλάρισμα!

by admin

Ένα εγκληματικό δίκτυο που πιστεύεται ότι πούλησε δεκάδες εκατομμύρια πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαρθρώθηκε μετά από μια επιχείρηση που ηγήθηκε η πολωνική αστυνομία.

 

Αξιωματικοί στην πόλη του Πόζναν συνέλαβαν 13 άτομα και κατάσχεσαν  «εκατοντάδες χιλιάδες» πλαστά προϊόντα και φάρμακα σε μια επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Γαλλικής Χωροφυλακής (OCLAESP), της Ιταλικής Carabinieri, της Agenzia delle Dogane e dei Monopoli, της ιταλικής τελωνειακής υπηρεσίας και υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η συμμορία αποτελούμενη κυρίως από Πολωνούς και Γάλλους υπηκόους διέθετε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τον καρκίνο και ψυχιατρικές παθήσεις, αναβολικά στεροειδή( Νόμος για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό ) και προϊόντα για τη στυτική δυσλειτουργία. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν κατονομαστεί αλλά περιλαμβάνουν «μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο», σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχών στον τύπο. Επίσης  βρέθηκαν 15 κιλά δραστικής ουσίας, καθώς και άλλα ημιτελή προϊόντα για την παραγωγή φαρμάκων, με συνολική αξία τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων PLN, πλαστά δελτία ταυτότητας,  πυροβόλα όπλα, ποσότητα κοκαΐνης και μαριχουάνας.

Οι επιδρομές σε ακίνητα αποκάλυψαν επίσης 15 κιλά δραστικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή παραποιημένων φαρμάκων και ημιτελών φαρμάκων αξίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια). Σε δήλωση, η πολωνική αστυνομία ανέφερε  ότι η  παράνομη οργάνωση ξεκινησε τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2018 και οργανώθηκε από δύο ομάδες που συνεργάστηκαν μεταξύ τους από τις περιοχές Szczecin και Radom, ενώ έφερε τα χαρακτηριστικά μιας «οργανωμένης διεθνούς εγκληματικής ομάδας». Ανακαλύφθηκαν επίσης πλαστά έγγραφα, όπλα και παράνομα ναρκωτικά, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ ναρκωτικών και παραποιημένων φαρμάκων στο φαρμακευτικό έγκλημα.

Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή τα περισσότερα ψευδεπίγραφα φάρμακα φτάνουν στα χέρια των ευρωπαίων καταναλωτών μέσω αποστολών μικρού όγκου από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου. Η παραγωγή σε κλίμακα που οργανώνεται από εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη είναι λιγότερο συχνή.

Πιστεύεται ότι τα μέλη της συμμορίας εισήγαγαν τουλάχιστον μισό τόνο δραστικών συστατικών από την Ασία στην Πολωνία, το οποίο στάλθηκε σε άλλες χώρες για να γίνουν τα  ψεύτικα φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια «βρήκαν το δρόμο τους πίσω στην πολωνική αγορά ή πωλήθηκαν σε καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω διαδικτυακών καταστημάτων.


Η συμμορία έκλεψε επίσης γνήσια φάρμακα από εγκαταστάσεις παραγωγής που λειτουργούν από φαρμακευτικές εταιρείες για να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους και – τουλάχιστον ως υποπροϊόν – για να δυσκολέψει την ανακάλυψη της απάτης.

Η OLAF Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης  αρνήθηκε να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση – όπως οι ιστότοποι που χρησιμοποιούνταν για την πώληση των φαρμάκων, είτε τα ψεύτικα ή κλεμμένα φάρμακα που κατέληξαν στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού και στον τόπο παρασκευής τελικής δόσης,  λέγοντας ότι αυτό ήταν για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των ερευνών .

Εάν δικαστούν για τις παραβάσεις , οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μέσω της παραγωγής, της αποθήκευσης, της πώλησης πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και της παράνομης εισαγωγής δραστικών ουσιών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και  της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες:

Jana CAPPELLO
Εκπρόσωπος της
Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)
Τηλέφωνο: +32 (0) 2 29-85549
Email: olaf-media@ec.europa.eu 
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @OLAFPress

Chris JONES
Αναπληρωτής εκπρόσωπος της
Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)
Τηλέφωνο: +32 (0) 2 29-91606
Email: olaf-media@ec.europa.eu
http://ec.europa.eu/anti-fraud
Twitter: @ OLAFPress

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα