Αρχική » Ταινία «Race»Τζέσε Όουενς ο εγγονός των σκλάβων

Ταινία «Race»Τζέσε Όουενς ο εγγονός των σκλάβων

by admin

Δεν είναι μια αντιρατσιστική ιστορία όπου αναδεικνύεται  μόνο η φυλετική καταπίεση. Είναι μια αμφισβήτηση στο Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό κατεστημένο της εποχής.

Ο Τζέσε Όουενς ο εγγονός σκλάβων της Αλαμπάμα είχε να αντιμετωπίσει την εγχώρια κοινωνική προκατάληψη σε συνδυασμό με την φυλετική πρόκληση στο αθλητικό πεδίο.
Η χώρα του δεν τον εκτίμησε  έως την στιγμή που αναγνώρισε τις ικανότητες του στον αθλητισμό (Πανεπιστήμιο του Οχάιο), εκεί τον χρειάστηκε ως ένα εργαλείο αθλητικής υπεραξίας που θα αντιμετώπιζε την Αρεία αθλητική απειλή.
Τον έστειλαν να αντιμετωπίσει αυτό που φαινόταν ρατσιστικό, αλλά τι ειρωνεία! οι ΗΠΑ την εποχή εκείνη διατηρούσαν αυτό τον φυλετικό διαχωρισμό, μόνο που τότε δεν είχαν άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουν την νέα πρόκληση.

[youtube width=”400″ height=”220″ video_id=”[youtube width=”400″ height=”200″ video_id=”QTQQ-6MI4Sw”]

Ο θρίαμβος του Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 (τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια ένα ολυμπιακό ρεκόρ) δεν ήταν μόνο μια εθνική νίκη, ήταν μια ανθρώπινη νίκη στην βαρβαρότητα. Μόνο που κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ αυτό δεν θα ήταν αρκετό να αλλάξει τις δομές, θα περνούσαν  δεκαετίες κοινωνικής πάλης ώστε ακόμη και αυτή η νίκη που κατέκτησε να αναγνωριστεί.

Ο  Τζέσε Όουενς μετά την επιστροφή του δούλεψε στις ιπποδρομίες και σε βενζινάδικα διότι το χρώμα του ήταν εμπόδιο στην όποια προσπάθεια καριέρας στον σινεμά, είπε τότε: «Είχα τέσσερα χρυσά μετάλλια, αλλά δεν μπορείτε να φάτε τέσσερα χρυσά μετάλλια.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ποτέ δεν αναγνώρισε τα επιτεύγματα του Όουενς στο Βερολίνο ή τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο, όταν μια τέτοια πρόσκληση ήταν κοινή για τους Ολυμπιονίκες.

«ούτε ο πρόεδρος Ρούσβελτ με κάλεσε ποτέ στον Λευκό Οίκο ούτε ο πρόεδρος Τρούμαν. Εστω ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, βρε αδελφέ…»

Στο πέρασμα των δεκαετιών κατηγορήθηκε και από τους Μαύρους, κατά καιρούς,  ως αυτός που ονομάζεται «ο Μπάρμπα Θωμάς” για την άρνησή του να λάβει μια πιο διασπαστική στάση κατά του ρατσισμού.
Ο Τζέσε Όουενς, έφυγε από τη ζωή στις 31 Μαρτίου του 1980

800px-Jesse_Owens3

Την ταινία «Race» σκηνοθέτησε ο Στίβεν Χόπκινς
Με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Όουενς τον Στέφαν Τζέιμς

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

  • Υπεύθυνος πωλήσεων –Promoter CHAMPION NUTRITION HELLAS από το 1995 στο τομέα των Συμπληρωμάτων διατροφής, καθοριστική η συνεργασία μου με την CHAMPION NUTRITION και η γνωριμία με τον Mike Zumpano έναν από τους Ιδρυτές της διατροφής στις ΗΠΑ και αρχικά partner του Dan Duchaine για όσους γνωρίζουν την Dark Side. Εργάστηκα προωθώντας τις εταιρείες MLO, CHAMPION NUTRITION,ULTIMATE NUTRITION,UNIVERSAL NUTRITION, BEST BODY NUTRITION,SWANSON HEALTH PRODUCTS,IRONMAXX.
  • EDITOR www.bodyandstyle.net
  • ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ ΕΟΣΔ -IFBB
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -POLITICAL SCIENCE

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα