Αρχική » Τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα γυμναστήρια; θα γίνεται έλεγχος;

Τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα γυμναστήρια; θα γίνεται έλεγχος;

by admin

Παρακάτω δίνονται δυο παραδείγματα για το πως αντιμετωπίζονται τα γυμναστήρια ως χώροι κοινωνικής συνάθροισης -άσκησης σε Ελλάδα και ΗΠΑ .

Α.
Στον ελληνικό τύπο οι “διαρροές” αναφέρουν πως τον μήνα Μάιο, πιθανολογείται ότι πρώτα θα γίνει  η εμπορική λειτουργία των καταστημάτων χαμηλού συνωστισμού, η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου; (ώστε να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις μία έως δύο εβδομάδες μετά την αρχικώς προγραμματισμένη διεξαγωγή τους) η σταδιακή επαναλειτουργία δικαστηρίων που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό, και η λειτουργία διοικητικών μονάδων του κράτους, όπως οι εφορίες.
Σε δεύτερη χρονική φάση  τον Ιούνιο, αναμένεται να ανοίξουν υπό όρους αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, καφέ, μπαρ και εστιατόρια, πολιτιστικοί χώροι; και μουσεία.

Λίγο αργότερα θα επαναλειτουργήσουν (δεν δίνεται προς το παρών ημερομηνία ) οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα,  ενώ σταδιακά, θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Το πείραμα Ντόναλντ Τραμπ

Β.

Στις ΗΠΑ Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μια πρόταση αυτή την εβδομάδα, για να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια της Αμερικής παρά το ξέσπασμα του κορονωϊού μετά από μια τηλεφωνική κλήση από τον επικεφαλής της εταιρείας που κατέχει τις πολυτελείς μάρκες γυμναστικής Equinox και SoulCycle,  και που τυχαίνει επίσης να είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του Τραμπ, και του Bahram Akradi, διευθύνοντος συμβούλου της αλυσίδας γυμναστικής  Life Time.

Σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος του Ross είπε στη Daily Beast, Ότι ο  Stephen Ross δεν μίλησε ποτέ για γυμναστήρια, κλαμπ γυμναστικής ή κάτι τέτοιο με τον Πρόεδρο και αυτή η ιστορία δει ισχύει  στην πραγματικότητα. 

Σε ένα υπόμνημα που εκδόθηκε την Πέμπτη με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για το άνοιγμα της Αμερικής ξανά», ο Λευκός Οίκος περιλάμβανε τα γυμναστήρια μεταξύ των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν ξανά για το ευρύ κοινό.

 Εδώ θα δοθεί μια πρώτη ευκαιρία ώστε να φανεί τι θα γίνει με τους χώρους άθλησης
και τους χώρους  αθλητικών διοργανώσεων, όπου το πείραμα θα γίνει στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Opening Up America Again» που ξεκινά την 1η Μαΐου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, επεσήμανε ότι, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά, μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής.

Αντίθετα ο Laurence Gostin, διευθυντής του Ινστιτούτου O’Neill προειδοποίησε σε ένα tweet την Παρασκευή ότι “η χαλάρωση των μέτρων μπορούσε να προκαλέσει εκθετική εξάπλωση”.

«Οι άνθρωποι είναι κοντά ο ένας στον άλλο, ιδρώνουν, βήχουν και φτερνίζονται, αγγίζουν πολλές επιφάνειες, μοιράζονται εξοπλισμό, είναι σε εσωτερικό χώρο. Κυριολεκτικά όλοι οι αυξημένοι παράγοντες κινδύνου για μετάδοση COVID συνδέονται όλοι μαζί σε ένα γυμναστήριο. “

Αυστηρά πρωτοκόλλα σωματικής απόστασης και υγιεινής

Η καθοδήγηση του Λευκού Οίκου περιελάμβανε μέτρα μετριασμού που φαινομενικά θα ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο μετάδοσης σε γυμναστήρια που επιλέγουν να ανοίξουν ξανά, συμπεριλαμβανομένων «αυστηρών πρωτοκόλλων σωματικής απόστασης και υγιεινής». Αλλά ο Gostin είπε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν επαρκώς.

«Είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθείς κοινωνικά. Τα μηχανήματα είναι ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να απολυμανθούν. Θα έπρεπε να το κάνετε συνεχώς, όχι μόνο κάθε ώρα », είπε ο Gostin. “Σίγουρα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να τεθούν επιστημονικά στοιχεία ως προς το γιατί είναι ασφαλείς ή πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ασφαλείς.” 


Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Τα γυμναστήρια τα μπαρ, οι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «μεγαλύτερες αλλαγές» σε σύγκριση με μια περίοδο πριν από το Covid-19.

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, και σε αυτό επέμεινε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος . Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν. «Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.


Συμπέρασμα, και στις δυο περιπτώσεις τα γυμναστήρια βρίσκονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες – απαγορεύσεις που ισχύουν έως τώρα, οι υγειονομικές αρχές φαίνεται πως δεν θα ρισκάρουν σε πρώτη φάση τον συγχρωτισμό, ενώ σε επόμενη φάση θα τεθούν κανόνες, άραγε πόσο εφαρμόσιμο είναι αυτό σε έναν κλειστό χώρο άθλησης; όπου οι επαφές ακόμη και στο ατομικό πλαίσιο των οργάνων γυμναστικής δεν μπορούν να αποκλειστούν;  Αυτό σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό στους ιδιοκτήτες, διοτι οι χώροι άθλησης δεν είναι κατάστημά για να περιμένουν οι πελάτες στην ουρά, θα γίνεται έλεγχος από το κράτος για το εάν τηρούνται οι κανονισμοί;  Όλα αυτά μοιάζουν ως ένα σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση η παρατεταμένη χρονική περίοδος  με το λουκέτο,  για τα γυμναστήρια είναι ένα κακό σενάριο.


Για το τέλος δημοσιεύεται η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ για τα γήπεδα,  «Θα ξεκινήσουν χωρίς την παρουσία φιλάθλων και θα είναι μόνο για την τηλεόραση. Όπως τις παλιές, καλές, ημέρες.Και θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό ώσπου θα έρχεται ο κόσμος σταδιακά στα γήπεδα. Μπορεί στην αρχή να κάθονται ανά δύο θέσεις και στο τέλος θα έχουμε και πάλι γεμάτα γήπεδα. Όταν εξαφανιστεί ο κορωνοϊός τα γήπεδα θα είναι γεμάτα. Και θα απολαμβάνουμε τα σπορ, όπως ακριβώς τα απολαμβάναμε και προ ιού. Οπότε όταν δεν θα υπάρχει πια ο ιός θα επανέλθουμε στην κανονικότητα»
Πηγή της δήλωσης : iefimerida.gr

 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα