Αρχική » Χορήγηση Τεστοστερόνης για αντιμετώπιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων – Κίνδυνοι

Χορήγηση Τεστοστερόνης για αντιμετώπιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων – Κίνδυνοι

by admin

Υπάρχουν διάφορες αναφορές, σειρές αποδεικτικών στοιχείων, κλινικών και ερευνητικών, που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η τεστοστερόνη και παρόμοιες ανδρογόνες ουσίες μπορούν να είναι χρήσιμες στη θεραπεία των καταθλιπτικών ανδρών. Όπως αναφέρει ο Charles E. Yesalis, από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της της δεκαετίας του 1980 οι ψυχίατροι συνταγογράφησαν αναβολικά στεροειδή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, την μελαγχολία και την επαναλαμβανόμενη μελαγχολία ( εποχιακή) ή την κλιμάκωση της κατάθλιψης. Ο Emil Kraepelin (1907) ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε την εγκεφαλική μελαγχολία* ως ξεχωριστή κλινική οντότητα, ξεχωριστή από την μανιοκαταθλιπτική ψύχωση, υποστηρίζοντας ότι «οι διαδικασίες εξαναγκασμού στο σώμα είναι κατάλληλες για να δημιουργήσουν θρηνή ή ανήσυχη νοημοσύνη»

Αν και είχαμε πολλές αναφερθείσες περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακών παθήσεων σε άνδρες που έγχυσαν τεστοστερόνη  για υπογοναδισμό ή διότι καταχράστηκαν αναβολικά στεροειδή σε υψηλές δόσεις για προσωπικό κέρδος, και οι οποίες  απετέλεσαν τις  εμπειρίες και τη γνώση της παθοφυσιολογίας για την στεφανιαία νόσο που έκανε τους κλινικούς  γιατρούς να είναι δύσπιστοι όσον αφορά τη χρήση της ορμονική αποκατάστασης με τεστοστερόνη.  Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η τεστοστερόνη που χρησιμοποιείται σε φυσιολογικά – κατάλληλα επίπεδα μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη, και μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις.  Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study

Κατάθλιψη αποφάσισε να πάρει τεστοστερόνη

Αναφέρει ένας ασθενής, Ήμουν 25 ετών όταν ένας γιατρός  μου πρότεινε πρώτα να εξεταστώ για χαμηλή τεστοστερόνη (Τ), εξηγώντας ότι οι άνδρες με «χαμηλά ποσοστά Τ» μιμούνται συμπτώματα κατάθλιψης: λήθαργος, πτωτική διάθεση, γενική απώλεια ενδιαφέροντος και χαμηλή σεξουαλική ορμή. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μου αποκάλυψαν ότι το επίπεδο τεστοστερόνης μου ήταν 225 ng / dl. Η χαμηλή τεστοστερόνη ορίζεται ιατρικά ως εμφανώς μειωμένη σε άνδρες όπου ανιχνεύεται κάτω από 200 ng / dl. Παρόλο που ήμουν στο ενδιάμεσο, και επειδή δεν είχα πέσει στην επίσημη χαμηλή διαβάθμιση της Τ, ο γιατρός μου δεν ήταν άνετος, για να μου συνταγογραφήσει τεστοστερόνη.

(Η συνήθης δόση τεστοστερόνης που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της χαμηλής Τ είναι 200 ​​mg την εβδομάδα. Η συνθετική τεστοστερόνη είναι ένα αναβολικό στεροειδές, οι  drug users – bodybuilders και οι αθλητές την ενίουν για να χτίσουν μυϊκή μάζα. Οτιδήποτε πάνω από 400 mg κάθε δύο εβδομάδες ανυψώνει το φάρμακο σε στεροειδές έδαφος)

Στα 19 μου, περιγράφει ο ασθενής,  διαγιγνώσκομαι με μεγάλη κατάθλιψη. Πέρασα τα επόμενα 14 χρόνια ψάχνοντας για το ιερό χάρτη των αντικαταθλιπτικών. Εκείνη την εποχή, είχα πάρει πάνω από δύο δωδεκάδες ψυχιατρικά φάρμακα. Δοκίμασα όλα τα γνωστά SSRI (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), όπως το Prozac και το Zoloft, καθώς και τους NDRIs (αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης-ντοπαμίνης) όπως το Wellbutrin. Έχω ασχοληθεί με αντιψυχωσικά και άτυπα αντιψυχωσικά όπως το Abilify, ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποίησα μόνο για δύο εβδομάδες, επειδή με έκανε τόσο κουρασμένο που κοιμόμουν  παντού. Έχω πάει σε σταθεροποιητές διάθεσης, φάρμακα κατά του άγχους όπως το Xanax και το Ativan, φάρμακα ADHD όπως το Adderall και περισσότερες από μερικές θεραπείες που δεν έχουν εγκριθεί για την κατάθλιψη από τον FDA. Κάθε φάρμακο που έβλεπα τελικά δεν δούλευε, απλώς δούλευε για μικρό χρονικό διάστημα με αφόρητες παρενέργειες, όπως  το αντικαταθλιπτικό Remeron.[quote]Η τεστοστερόνη έχει ανακουφίσει τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψής και μου επέτρεψε να επικεντρωθώ στις ψυχικές πτυχές της νόσου μου[/quote]

Είμαι 33 ετών σήμερα και η ψυχική μου υγεία επιδεινώθηκε νωρίτερα φέτος με τρόπους που δεν είχα ποτέ πριν. Πήρα τρία φάρμακα (Paxil, Wellbutrin και Lamictal), έγινα τόσο καταθλιπτικός που για να παραμείνω ξύπνιος για περισσότερο από δέκα ώρες αυτό κατέστη σχεδόν αδύνατο. Έχασα το ενδιαφέρον για το σεξ. Ξεκίνησα, να θέλω να πεθάνω. Η δουλειά έγινε εφιάλτης. Ήταν η πιο έντονη περίοδος κατάθλιψης που είχα βιώσει στη ζωή μου. Ήταν αυτή τη στιγμή που αποφάσισα να πάρω τα πράγματα στα χέρια μου και να ξεκινήσω παράνομα την αγορά και την έγχυση με τεστοστερόνη.  Η enanthate τεστοστερόνη, ήταν η  συνθετική εκδοχή που επέλεξα να ξεκινήσω, και σίγουρα δεν ήταν η μαγική θεραπεία. Έχω ακόμα πρόβλημα να σηκώνομαι  από το κρεβάτι μερικές μέρες. Αλλά η τεστοστερόνη έχει ανακουφίσει τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψής και μου επέτρεψε να επικεντρωθώ στις ψυχικές πτυχές της νόσου μου.

(Hypogonadism is associated with overt depression symptoms in men with erectile dysfunction)

* Tυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η χαμηλή δόση διαδερμικής τεστοστερόνης βελτίωσε σημαντικά τα ηλεκτροκαρδιογραφικά σημεία και την αντίληψη του πόνου σε ασθενείς με χρόνια σταθερή στηθάγχη, ιδιαίτερα σε άνδρες με χαμηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα επίπεδα οιστρογόνων στους άντρες που έλαβαν θεραπεία στη μελέτη δεν άλλαξαν, αποκλείοντας έτσι την αντίληψη ότι η αρωματοποίηση της τεστοστερόνης προς το οιστρογόνο εξήγησε το φαινόμενο. Επιπλέον, όταν στους άνδρες με στεφανιαία νόσο χορηγήθηκε διαιθυλοστιλβεστρόλη, είχαν αυξημένη καρδιακή θνησιμότητα. Low-dose transdermal testosterone therapy improves angina threshold in men with chronic stable angina: A randomized, double-blind, placebo-controlled study.

[quote]Αποφάσισα να παρακάμψω τους επαγγελματίες του κλάδου και να πάρω την ψυχική υγεία στα χέρια μου. Το έκανα με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Είναι μια επιλογή που ποτέ δεν θα συνιστούσα σε κανέναν άλλο[/quote]

Φυσικά, δεν είμαι γιατρός αναφερει ο ασθενής . Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις συμβουλές των ειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι είναι εκεί για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε δεν θα καταλήξουν να σας προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. Οι θεραπείες εκτός βιβλίου όπως αυτό που κάνω είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ο μόνος λόγος για τον οποίο άρχισα να το κάνω ήταν επειδή αισθάνθηκα ότι ήταν σαν να μην είχα άλλη επιλογή.  Έτσι,  αποφάσισα να παρακάμψω τους επαγγελματίες του κλάδου και να πάρω την ψυχική μου υγεία στα χέρια μου. Το έκανα με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Είχα μια σημαντική ανησυχία λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούσα φάρμακα από την  μαύρη αγορά, τα οποία μπορούσαν να είναι θανατηφόρα. Είναι μια επιλογή που ποτέ δεν θα συνιστούσα σε κανέναν άλλο.
Μια μελέτη για τις  επιδράσεις της τεστοστερόνης στην ηλικία των 65 ετών διαπίστωσε ότι η «τεστοστερόνη συνδέεται με μικρά αλλά σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη διάθεση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης» – αλλά αυτό είναι για τους ηλικιωμένους άνδρες και όχι για τους 33χρονους.

[quote]Επίσης αποχώρηση από τη μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη..οι υπερφυσιολογικές δόσεις των ανδρογόνων μπορεί να σχετίζονται με την μανία ή  την υπομανία[/quote]

Tεστοστερόνη αναφορές

Υπάρχουν διάφορες σειρές αποδεικτικών στοιχείων, κλινικών και ερευνητικών, που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η τεστοστερόνη και παρόμοια ανδρογόνα μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία των καταθλιπτικών ανδρών. Πρώτον, ο υπογοναδισμός, συνήθως φαρμακολογικά προκαλούμενος, ( Αναβολικά – Στεροειδή) σχετίζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα και χαμηλή λίμπιντο.  (52, 53 ) Η υποκατάσταση με  ανδρογόνα συνδέεται συχνά με βελτίωση στη διάθεση, την ενέργεια, και λίμπιντο, (54 – 56) σε μερικές αλλά όχι σε όλες τις μελέτες, αν και εδώ η βιβλιογραφία είναι επίσης ασυνεπής. ( 57, 58). Δεύτερον, μερικές αλλά όχι όλες οι μελέτες υποδηλώνουν τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων (59, 60).
Τέλος, οι υπερφυσιολογικές δόσεις των ανδρογόνων μπορεί να σχετίζονται με την μανία ή  την υπομανία, συμπτώματα που παρουσιάζονται  σε ορισμένα άτομα, όπως και ο υπογοναδισμός κατά την αποχώρηση από τη μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών που μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη. Αυτές οι παρατηρήσεις έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση των ανδρογόνων στη θεραπεία της κατάθλιψης. Νωρίτερα, δημοσιευμένες  μελέτες πρότειναν ότι τα ανδρογόνα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ειδικά στους άνδρες που είναι υπογοναδικοί. (62 – 65)

Πρόσφατα, υπήρξαν αρκετές μελέτες που χρησιμοποίησαν ελεγχόμενα σχέδια όπου η τεστοστερόνη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε άνδρες οι οποίοι ήταν υπογοναδικοί ή είχαν χαμηλά τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης τους. [quote]Η περιορισμένη βάση δεδομένων και τα αδιάσειστα ευρήματα σε μερικές μελέτες πρέπει να σταθμιστούν έναντι των γνωστών παρενεργειών της χορήγησης τεστοστερόνης όπως η υπέρταση, η γυναικομαστία και η πολυκυτταραιμία καθώς και το γεγονός για εμφανιζόμενα παρανοϊκά συμπτώματα  που έχουν αναφερθεί σπάνια [/quote]

Η τεστοστερόνη χορηγήθηκε ως μονοθεραπεία ή ως συμπλήρωμα των συμβατικών αντικαταθλιπτικών. Αυτές οι μελέτες συνοψίζονται στον Πίνακα παρακάτω . Τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες είναι ασυνεπή, παράγοντας θετικά, αρνητικά και αβέβαια αποτελέσματα. (66 – 74). Ορισμένες από αυτές τις διαφορές μπορεί να οφείλονται σε μεθοδολογικά ζητήματα όπως σημειώνεται στον πίνακα  και το βάρος των στοιχείων θα έδειχνε ότι η τεστοστερόνη μπορεί να έχει κάποια αντικαταθλιπτικά οφέλη στους υπογοναδικούς άνδρες. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν οριστικά καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η τεστοστερόνη είναι μια κλινικά χρήσιμη θεραπεία για την κατάθλιψη. Η περιορισμένη βάση δεδομένων και τα αδιάσειστα ευρήματα σε μερικές μελέτες πρέπει να σταθμιστούν έναντι των γνωστών παρενεργειών της χορήγησης τεστοστερόνης όπως η υπέρταση, η γυναικομαστία και η πολυκυτταραιμία καθώς και το γεγονός για εμφανιζόμενα παρανοϊκά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί σπάνια ειδικά σε προηγούμενες μελέτες. (62 – 65) Ο πιθανός αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη με την μακροχρόνια θεραπεία τεστοστερόνης παραμένει επίσης ένα ανεπίλυτο ζήτημα. (75 , 76).


 

Study Subjects Design Testosterone Antidepressant Result
Seidman and Rabkin, 199866 5 men Low testosterone levels Open 8 weeks 400 mg im biweekly Yes Marked improvement
Seidman et al, 200167 32 men Hypogonadal RCT 6 weeks 200 mg im q-weekly Yes Testosterone=Placebo
Perry et al, 200268 16 Older males Open 6 weeks 200 mg vs 100 mg qweekly No No dose effect Improvement late onset > early onset depression
Pope et al, 200369 22 Low testosterone levels RCT 8 weeks Gel 1% 10 g/day Yes Testosterone>placebo
Orengo et al, 200570 61 Hypogonadal men >50 y RCT 12-week crossover Gel 1% 5 g/day Yes Testosterone=placebo
Seidman et al, 200571 26 Healthy adult men RCT 6 weeks im Yes Testosterone=placebo
Seidman et al, 200972 23 Men, low testosterone Dysthymic RCT 6 xeeks im q 10 days No Testosterone>placebo
Shores et al, 200973 33 Men >50 y hypogonadal Dysthymic RCT 12 weeks Gel 1% 7.5 g/day Yes Testosterone>placebo
Pope et al, 201074 100 Adulte men Low testosterone levels RCT 6 weeks Gel 1 % Yes Testosterone=placebo

* Η έννοια της ενδογενούς ψύχωσης θεωρείται ως το βασικό επίτευγμα του Kraepelin. Διέκρινε μεταξύ της «άνοιας της άνοιας» και της «μανιακής κατάθλιψης» ως  εκ των δύο μορφών ψύχωσης. Ο Kraepelin θεώρησε την «praecox άνοια» (η οποία είναι σήμερα γνωστή ως σχιζοφρένεια) σαν μια βιολογική ασθένεια που προκαλείται από ανατομικές ή τοξικές διαδικασίες.  Ο λόγος αυτής της ονομασίας ως άνοιας ήταν αυτός για τον Kraepelin η σχιζοφρένεια  μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία οδηγεί αυτόματα σε μη αναστρέψιμη απώλεια γνωστικών λειτουργιών. Αντίθετα, περιέγραψε τη μανιακή κατάθλιψη ως επεισοδιακή διαταραχή, η οποία δεν οδηγεί σε μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου. 

Διπλά τυφλή μελέτη είναι μία μέθοδος με την οποία συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή φαρμάκου με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου (που περιέχει ουσία χωρίς θεραπευτική δράση

  1. Almeida OP., Waterreus A., Spry N., Flicker L., Martins RN. One year follow-up study of the association between chemical castration, sex hormones, beta-amyloid, memory and depression in men. Psychoneuroendocrinology. 2004;29:1071–1081.
  2. Schmidt PJ., Berlin KL., Danaceau MA., et al The effects of pharmacologically induced hypogonadism on mood in healthy men. Arch Gen Psychiatry. 2004;61:997–1004.
  3. Anderson RA., Bancroft J., Wu FC. The effects of exogenous testosterone on sexuality and mood of normal men. J Clin Endocrinol Metab. 1992;75:1503–1507.
  4. Burris AS., Banks SM., Carter CS., Davidson JM., Sherins RJ. A long-term, prospective study of the physiologic and behavioral effects of hormone replacement in untreated hypogonadal men. J Androl. 1992;13:297–304.
  5. Luisi M., Franchi F. Double-blind group comparative study of testosterone undecanoate and mesterolone in hypogonadal male patients. J Endocrinol Invest. 1980;3:305–308.
  6. Haren MT., Wittert GA., Chapman IM., Coates P., Morley JE. Effect of oral testosterone undecanoate on visuospatial cognition, mood and quality of life in elderly men with low-normal gonadal status. Maturitas. 2005;50:124–133.
  7. Sih R., Morley JE., Kaiser FE., Perry HM 3rd., Patrick P., Ross CL. Testosterone replacement in older hypogonadal men: a 12-month randomized controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 1997;82:1661–1667.
  8. Barrett-Connor E., von Muhlen DG., Kritz-Silverstein D. Bioavailable testosterone and depressed mood in older men: the Rancho Bernardo study. J Clin Endocrinol Metab. 1999;84:573–577.
  9. Delhez M., Hansenne M., Legros JJ. Andropause and psychopathology: minor symptoms rather than pathological ones. Psychoneuroendocrinology. 2003;28:863–874.
  10. Kanayama G., Hudson JI., Pope HG Jr. Long-term psychiatric and medical consequences of anabolic-androgenic steroid abuse: a looming public health concern? Drug Alcohol Depend. 2008;98:1–12. [PMC free article]
  11. Altschule M., Tillotson KJ. The use of testosterone in the treatment of depressions. N Engl J Med. 1948;239:1036–1038.
  12. Barahal H. Testosterone in male involutional melancholia: preliminary report. Psychiatr Q. 1938;12:743–749.
  13. Danziger L., Schroeder HT., Unger A. Androgen therapy for involutional melancholia. Arch Neurol Psychiatry. 1944;51:457–461.
  14. Davidoff E., Goodstone G. Use of testosterone propionate in treatment of involutional psychosis in the male. Arch Neurol Psychiatry. 1942;48:811–817.
  15. Seidman SN., Rabkin JG. Testosterone replacement therapy for hypogonadal men with SSRI-refractory depression. J Affect Disord. 1998;48:157–161.
  16. Seidman SN., Spatz E., Rizzo C., Roose SP. Testosterone replacement therapy for hypogonadal men with major depressive disorder: a randomized, placebo-controlled clinical trial. J Clin Psychiatry. 2001;62:406–412.
  17. Perry PJ., Yates WR., Williams RD., et al Testosterone therapy in late-life major depression in males. J Clin Psychiatry. 2002;63:1096–1101.
  18. Pope HG Jr., Cohane GH., Kanayama G., Siegel AJ., Hudson JI. Testosterone gel supplementation for men with refractory depression: a randomized, placebo-controlled trial. Am J Psychiatry. 2003;160:105–111.
  19. Orengo CA., Fullerton L., Kunik ME. Safety and efficacy of testosterone gel 1% augmentation in depressed men with partial response to antidepressant therapy. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2005;18:20–24.
  20. Seidman SN., Miyazaki M., Roose SP. Intramuscular testosterone supplementation to selective serotonin reuptake inhibitor in treatment-resistant depressed men: randomized placebo-controlled clinical trial. J Clin Psychopharmacol. 2005;25:584–588.
  21. Seidman SN., Orr G., Raviv G., et al Effects of testosterone replacement in middle-aged men with dysthymia: a randomized, placebo-controlled clinical trial. J Clin Psychopharmacol. 2009;29:216–221.
  22. Shores M., Kivlahan DR., Sadak TI., Li EJ., Matsumoto AM. A randomized, double-blind, placebo-controlled study of testosterone treatment in hypogonadal older men with subthreshold depression (dysthymia or minor depression). J Clin Psychiatry. 2009;70:1009–1016.
  23. Pope, HG, Amiaz, R, Brennan B., et al Parallel-group placebo-controlled trial of testosterone gel in men with major depressive disorder displaying an incomplete response to standard antidepressant treatment. J Clin Psychopharmacol. 2010;30:126–134. 75. Morgentaler A. Testosterone and prostate cancer: an historical perspective on a modern myth. Eur Urol. 2006;50:935–939.
  24. Morgentaler A. New concepts regarding the relationship of testosterone and prostate cancer. Future Oncol. 2007;3:123–126.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα