Αρχική » Ωχ τα νεφρά μου πρέπει να τα αλλάξω!

Ωχ τα νεφρά μου πρέπει να τα αλλάξω!

by admin

Οι αθλητές που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή μπορούν να κερδίσουν μυϊκή μάζα και δύναμη, αλλά μπορούν επίσης να καταστρέψουν τη λειτουργία των νεφρών τους, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είχε  παρουσιαστεί στο  42ο Ετήσιο Συνέδριο Νεφρολογίας και της επιστημονικής Έκθεση στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συνήθης χρήση των στεροειδών έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους νεφρούς που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί.

nierenkollik_schmerz-450x270

Οι εκθέσεις των επαγγελματιών αθλητών που κάνουν κακή χρήση αναβολικών στεροειδών είναι όλο και πιο συχνές. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι η χρήση στεροειδών δεν είναι καλό για την υγεία σας, αλλά μέχρι τώρα, τα αποτελέσματά τους στους νεφρούς δεν ήταν γνωστά. Η Leal Herlitz, MD (Columbia University Medical Center) και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν πρόσφατα την πρώτη μελέτη που περιγράφει τη  βλάβη στα νεφρά μετά από μακροχρόνια κατάχρηση των αναβολικών στεροειδών. Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 10 bodybuilders που χρησιμοποιούνται στεροειδή για πολλά χρόνια και αναπτύχθηκε υψηλή εκροή  πρωτεΐνης  στα ούρα και σοβαρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

slide_38

Εξετάσεις για τους νεφρούς αποκάλυψε ότι εννέα από τις δέκα bodybuilders είχαν αναπτύξει μια κατάσταση που ονομάζεται εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση, FSGS, ένα είδος ουλών στο εσωτερικό των νεφρών. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως όταν κάποιος είναι καταπονημένος από τα νεφρά. Η νεφρική βλάβη στους bodybuilders έχει ομοιότητες με αυτό που παρατηρείται σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς, αλλά φαίνεται να είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Όταν οι bodybuilders διακόψουν την  χρήση στεροειδών οι  ανωμαλίες των νεφρών τους βελτιώθηκαν, με την εξαίρεση ενός ατόμου με προχωρημένη νεφρική νόσο που ανέπτυξε τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια και απαιτείτο αιμοκάθαρση. Επίσης, ένας από τους bodybuilders που  άρχισαν να παίρνουν τα στεροειδή και πάλι  υπέστη υποτροπή  και σοβαρή δυσλειτουργία των νεφρών.

Οι ερευνητές διέγνωσαν  ότι η ακραία αύξηση της μυϊκής μάζας «εξαναγκάζει» τα νεφρά  να αυξήσουν το ποσοστό διήθησης τους, τοποθετώντας τα επιβλαβή επίπεδα της πίεσης σε αυτά τα όργανα. Είναι επίσης πιθανό τα στεροειδή να έχουν άμεση τοξική δράση στα νεφρά. “Οι αθλητές που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή και οι γιατροί που τους φροντίζουν πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών σοβαρών κινδύνων για τα νεφρά,” είπε η Δρ Herlitz.

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι δεν χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Δρ Vivette D’Agati, MD στο Columbia University Medical Center. Μελέτη συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν Glen Markowitz, MD, Joshua Schwimmer, MD, Michael Stokes, MD, Cheryl Kunis, MD, Vivette D’Agati, MD, (Columbia University Medical Center)? Alton Farris, MD, και ο Robert Colvin, MD ( Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης).

Πηγή: Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα