Αρχική » Με μούφα ΑΑΣ δεν χτίζουν μύες! ΕΡΕΥΝΑ

Με μούφα ΑΑΣ δεν χτίζουν μύες! ΕΡΕΥΝΑ

Ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των ταμπλετών και των αμπούλων που παραγγέλνουν ειδικά οι νέοι άνδρες από το εξωτερικό για να αποκτήσουν μεγαλύτερους μύες ή καλύτερες επιδόσεις; Για πρώτη φορά, μια δανική μελέτη ρίχνει φως σε αυτό

by admin

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές από τις ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση που αγοράζουν και οι Δανοί στο διαδίκτυο είναι παραποιημένες

Ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των ταμπλετών και των αμπούλων που παραγγέλνουν ειδικά οι νέοι άνδρες από το εξωτερικό για να αποκτήσουν μεγαλύτερους μύες ή καλύτερες επιδόσεις; Για πρώτη φορά, μια δανική μελέτη ρίχνει φως σε αυτό.

Εάν αγοράζετε παράνομα δισκία ή ενέσεις μέσω Διαδικτύου για να βελτιώσετε τη διάπλασή σας, είναι αδύνατο να είστε σίγουροι για το τι περιέχουν.

Αυτό δείχνει ένα νέο διδακτορικό έργο από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Aarhus, το οποίο μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Drug Testing and Analysis .

Η διδακτορική φοιτήτρια Pia Johansson Heinsvig εξέτασε όλα τα φάρμακα για το  ντόπινγκ που κατασχέθηκαν στη διάρκεια ενός έτους σε τρεις αστυνομικές περιφέρειες της Δανίας –συνολικά 764 προϊόντα– και οι χημικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι οι ουσίες δεν περιέχουν πάντα αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία.

Το 7% των φιαλιδίων  και των αμπούλων που αγοράστηκαν, για παράδειγμα, δεν περιείχαν καθόλου ενεργό φαρμακευτικό συστατικό. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν πράγματι εξαπατηθεί και μπορεί να έκαναν ένεση στον εαυτό τους με μαγειρικό λάδι αντί για στεροειδή, εξηγεί η Pia Johansson Heinsvig.

Στο 22% των δισκίων και στο 27% των προϊόντων με βάση το λάδι, το περιεχόμενο των προϊόντων δεν ήταν συνεπές με αυτό που ήταν τυπωμένο στη συσκευασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν ένα φαρμακευτικό συστατικό διαφορετικό από αυτό που αναφέρθηκε, ενώ σε άλλες, το προϊόν περιείχε μια επιπλέον δραστική ουσία που ο χρήστης δεν είχε καμία πιθανότητα να ανακαλύψει.

«Αυτό μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει ότι παίρνετε μια αναλγητική ουσία αντί για ένα στεροειδές – ή άλλο στεροειδές από αυτό που αναφέρεται», λέει ο ερευνητής.


Σημ BS Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες εστιάζουν στα κατασχεθέντα PIED και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και πόσα από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως προϊόντα απομίμησης.  Στα drug testing – analysis εξετάστηκαν οι  ιταλικές κατασχέσεις των φαρμάκων την περίοδο 2017–2019. Διαπίστωσαν ότι το 15% όλων των δειγμάτων που αναλύθηκαν είχαν αναντιστοιχία μεταξύ του δηλωμένου περιεχομένου και αυτού που προσδιορίστηκε μετά την ανάλυση. Επιπλέον, το 10% των προϊόντων εμφάνισε διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα φάρμακα, κυρίως εστέρες τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση στη γραμμή παραγωγής. Στο 11% των περιπτώσεων, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν τα προϊόντα περιείχαν το δηλωμένο περιεχόμενο, καθώς τα προϊόντα δεν περιείχαν καμία επισήμανση.  Στο  drug testing – analysis ανέλυσαν 345 δείγματα που ελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας, τα οποία περιείχαν είτε AAS είτε συμπληρώματα διατροφής, και το 42% όλων των προϊόντων ταυτοποιήθηκαν ως πλαστά. Επιπλέον, υπήρξε διαφορά στον αριθμό των παραποιημένων προϊόντων μεταξύ ταμπλετών (29%) και προϊόντων με βάση το λάδι (65%). Άλλες μελέτες υποδεικνύουν το ίδιο μοτίβο, δηλαδή ότι τα προϊόντα ντόπινγκ δεν είναι μόνο αμφισβητήσιμης ποιότητας αλλά έχουν επίσης αναντιστοιχία μεταξύ του επισημασμένου και του πραγματικού API 

Στη μελέτη , παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα πλαστά προϊόντα με εσφαλμένα *API εξακολουθούν να περιέχουν ένα API από την ίδια κατηγορία ενώσεων, για παράδειγμα, ένα άλλο AAS. Ο χρήστης, επομένως, τις περισσότερες φορές λαμβάνει ένα προϊόν με τις αναμενόμενες φαρμακολογικές επιδράσεις και παρενέργειες. Ο κίνδυνος λήψης μιας ανενεργής (χωρίς API) ή δραστικής ένωσης από διαφορετική κατηγορία ενώσεων είναι σχετικά περιορισμένος (7%-10%). Ως εκ τούτου, μπορεί να προταθεί στους χρήστες, σε μεγάλο βαθμό, να λάβουν αυτό που περιμένουν όσον αφορά τη φαρμακολογική επίδραση του αγορασμένου προϊόντα. Ένα θέμα ανησυχίας για την υγεία όσον αφορά τα ενέσιμα πλαστά φάρμακα είναι η παρουσία μικροβιολογικής μόλυνσης, καθώς τα προϊόντα ενδέχεται να μην παρασκευάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες υγιεινής με τα γνήσια προϊόντα.  Τα επίπεδα μικροβιολογικής μόλυνσης πάνω από τα όρια της φαρμακοποιίας μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση ή υποβάθμιση του API και να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις από λοιμώξεις ή τοξίνες, προκαλώντας έτσι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
*Η δοκιμή ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (APIs) είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας σε πολλά Επίσημα Εργαστήρια Ελέγχου Φαρμάκων (OMCL) του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικτύου OMCL (GEON). Η δοκιμή API αυξάνει το εύρος του ελέγχου, καθώς μία πηγή API μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων


Pia Johannson Heinsvig

Με το διδακτορικό της έργο, η Pia Heinsvig δημιούργησε για πρώτη φορά μια επισκόπηση του περιεχομένου, της προέλευσης και της ποιότητας των ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση που παραγγέλνουν οι Δανοί από το εξωτερικό.

Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, μειωμένη γονιμότητα και καρδιακή ανακοπή

Για παράδειγμα, σε υποκουλτούρες μέσα σε περιβάλλοντα γυμναστικής, οι Δανοί αγοράζουν φάρμακα απόδοσης και βελτίωσης της εικόνας (PIEDs) ως συμπλήρωμα στην προπόνηση και τη διατροφή τους – προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και πιθανές αθλητικές επιδόσεις.

Στη Δανία και στις περισσότερες άλλες δυτικές χώρες, οι ουσίες δεν μπορούν να αγοραστούν νόμιμα στο ταμείο, αλλά είναι εύκολα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να παραγγελθούν παράνομα. Αυτά τα προϊόντα είτε παράγονται σε μεγάλη κλίμακα σε μια χώρα όπου η παραγωγή ντόπινγκ είναι νόμιμη είτε σε παράνομα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της (σε ένα δανικό πλαίσιο) και δείχνει ότι πολλές διαφορετικές εταιρείες παράγουν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και την εικόνα για τη δανική αγορά και ότι τα προϊόντα απομίμησης και χαμηλής ποιότητας είναι ευρέως διαδεδομένα.

«Από τη συσκευασία, μπορούμε να δούμε ότι τα προϊόντα της μελέτης προέρχονται από 37 χώρες, κυρίως την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η πλειοψηφία προέρχεται από την Ασία (37%) και ο πιο δημοφιλής κατασκευαστής είναι η Alpha Pharma», λέει η Pia Johansson Heinsvig.

Τα στεροειδή αποτελούν σχεδόν το 60% των κατασχεθέντων προϊόντων. Αυτά τα φάρμακα αποτελούν πρόβλημα υγείας, καθώς η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, μειωμένη γονιμότητα, ηπατική βλάβη, κατάθλιψη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Επαγγελματική εμφάνιση των ΑΑΣ

Δεν πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να ξεγελαστεί από την επαγγελματική εμφάνιση των προϊόντων εάν μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε προϊόντα που βελτιώνουν την απόδοση μέσω Διαδικτύου, λέει η Pia Johansson Heinsvig.

«Αν και τα προϊόντα φαίνονται αξιόπιστα, μπορεί να προέρχονται από εταιρείες με χαμηλά πρότυπα ποιότητας ή από παράνομες παραγωγές χωρίς καθόλου έλεγχο ποιότητας, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πρόσθετο κίνδυνο για την υγεία του τελικού χρήστη», λέει.

«Πολλά από τα προϊόντα φαίνονται σαν να έχουν παραχθεί νόμιμα, καθώς η συσκευασία είναι επαγγελματική, συχνά με το όνομα της εταιρείας και άλλες σχετικές πληροφορίες στη συσκευασία. Αλλά το πλαστό φάρμακο μπορεί να περιέχει εσφαλμένα συστατικά, χωρίς ενεργά συστατικά, ανεπαρκή συστατικά, χαμηλής ποιότητας συστατικά ή λανθασμένη δοσολογία», λέει η ερευνητής.

Ορισμένα προϊόντα περιείχαν επίσης ένα φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακοδυναμική, τη φαρμακοκινητική, τις παρενέργειες κ.λπ. Η συνολική εντύπωση αυτών των προϊόντων ήταν, επομένως, ο υψηλός βαθμός επαγγελματικής εμφάνισης.  Ωστόσο, ορισμένες από τις πληροφορίες έλειπαν για ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας εκδόχων, της άδειας κυκλοφορίας και του αριθμού παρτίδας. Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών προϊόντος, όπως αριθμοί παρτίδας, ημερομηνίες λήξης και δραστική ουσία ανά μονάδα δόσης. Παρατηρήθηκε επίσης ότι  προϊόντα από την ίδια κατασκευαστική εταιρεία με πανομοιότυπους αριθμούς παρτίδας, αλλά διαφορετικά ονόματα προϊόντων και ημερομηνίες παραγωγής μετά την κατάσχεση των προϊόντων. Αυτά είναι επίσης ενδείξεις κατώτερης ποιότητας μεταξύ των προϊόντων. Επομένως, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και προϊόντα με επαγγελματική εμφάνιση, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλής ποιότητας.

Γεγονότα:

  • Η μελέτη διερευνά προϊόντα ντόπινγκ που κατασχέθηκαν από την αστυνομία σε τρεις αστυνομικές περιφέρειες στη Δανία (Βόρεια Γιουτλάνδη, Φούνεν και Κοπεγχάγη) από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Κατά την περίοδο κατασχέθηκαν συνολικά 764 προϊόντα. Αυτές οι ουσίες, για παράδειγμα, κατασχέθηκαν από το τελωνείο ή κατασχέθηκαν απευθείας από τον χρήστη, επειδή είναι παράνομη η κατοχή τους.
  • Η μελέτη περιγράφει τα κατασχεθέντα προϊόντα σε σχέση με τη χώρα προέλευσής τους, τη διαδικασία παρασκευής και το δραστικό φαρμακευτικό συστατικό που αναγράφεται στη συσκευασία, σε σχέση με αυτό που προσδιορίστηκε από μεταγενέστερη χημική ανάλυση.
  • Μεταξύ άλλων, τα προϊόντα περιείχαν αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή (που βρέθηκαν στο 60 τοις εκατό των δειγμάτων), Viagra και εκλεκτικούς ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων.
  • Πολλά από τα προϊόντα έχουν επαγγελματική εμφάνιση που πληροί τις περισσότερες απαιτήσεις της ΕΕ για πληροφορίες συσκευασίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα προϊόντα δεν περιείχαν είτε κανένα φαρμακευτικό συστατικό είτε ένα δραστικό φαρμακευτικό συστατικό που δεν ήταν αυτό που αναγράφεται στο προϊόν (βλ. εικόνα).
  • Τα προϊόντα προέρχονταν από 37 χώρες – κυρίως από την Ασία (37%), την Ευρώπη (23%) και τη Βόρεια Αμερική (13%).
  • Από τη συσκευασία διακρίνονταν 193 διαφορετικές εταιρείες.

Η προτιμώμενη μάρκα στη Δανία είναι η Alpha Pharma, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ινδία. Τα προϊόντα που ελήφθησαν για τη μελέτη είχαν σε μεγάλο βαθμό επαγγελματική εμφάνιση και πληρούσαν τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της ΕΕ για τη συσκευασία ιατρικών προϊόντων. Ωστόσο, γενικά έλειπαν ορισμένες κατηγορίες πληροφοριών, όπως κατάλογος εκδόχων, άδεια κυκλοφορίας, και αριθμός παρτίδας.

Η εταιρεία Alpha Pharma που βρίσκεται στη Βομβάη της Ινδίας, δεν είναι μόνο μια δημοφιλής μάρκα στη Δανία, αλλά και διεθνώς γνωστή ως σημαντικός προμηθευτής παράνομων προϊόντων ντόπινγκ. Ο Δανός διευθύνων σύμβουλός της, Jacob Sporon-Fiedler, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2018 από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Νοέμβριο του 2019 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 4 μηνών, μετά από λαθρεμπόριο 16 τόνων στεροειδών προϊόντων, με εκτιμώμενη αξία περίπου 62 εκατ. ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μισές από τις ημερομηνίες παραγωγής των προϊόντων Alpha Pharma χρονολογήθηκαν μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη (59 από τα 123 προϊόντα). Έτσι, ακόμη και με τον ιδιοκτήτη να συλλαμβάνεται και να κατηγορείται για παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, η εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύει προϊόντα στη δανική αγορά.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα