Αρχική » Kεφαλαλγία τύπου τάσεως

Kεφαλαλγία τύπου τάσεως

by admin

H κεφαλαλγία τύπου τάσεως (ΚΤΤ) είναι ο συχνότερος τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας. Παρότι η ένταση των κρίσεων συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να προκαλεί σημαντική διαταραχή λειτουργικότητας σε ατομικό επίπεδο, ενώ λόγω του μεγάλου επιπολασμού της, η συνολική επιβάρυνση σε επίπεδο κοινωνίας είναι σημαντική. Οι θεραπευτικές επιλογές για την κεφαλαλγία τάσεως είναι λιγότερες από ότι για άλλου τύπου κεφαλαλγίες.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως ταξινομείται σε τρείς υποκατηγορίες ανάλογα με τη συχνότητα της κεφαλαλγίας: μη συχνή επεισοδιακή KTT (<1 ημέρα με κεφαλαλγίας ανά μήνα), συχνή επεισοδιακή ΚΤΤ (1-14 ημέρες με κεφαλαλγία ανά μήνα) και χρόνια ΚΤΤ (≥15 ημέρες ανά μήνα). Αυτός ο διαχωρισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός για διάφορους λόγους. Πρώτον, η επίπτωση στην ποιότητα της ζωής διαφέρει σημαντικά μεταξύ των υπο-κατηγοριών.

man-headache-bed_1

Ένα άτομο το οποίο έχει πολύ συχνή ή και καθημερινή κεφαλαλγία από τη στιγμή της αφύπνισης μέχρι το βράδυ, με τη πάροδο του χρόνου, σαφώς και παρουσιάζει έντονη διαταραχή λειτουργικότητας. Από την άλλη πλευρά, ήπια κεφαλαλγία μία φορά το μήνα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην υγεία ή τη λειτουργική ικανότητα και απαιτεί ελάχιστη ή και μηδαμινή ιατρική φροντίδα. Δεύτερον, ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός ενδεχομένως να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των υποκατηγοριών, καθώς η επεισοδιακή ΚΤΤ φαίνεται να σχετίζεται με περιφερικούς μηχανισμούς άλγους, ενώ στη χρόνια ΚΤΤ βασικό ρόλο κατέχουν οι κεντρικοί μηχανισμοί του άλγους. Τρίτον, η θεραπεία διαφοροποιείται μεταξύ των υποκατηγοριών, με τη συμπτωματική αγωγή να θεωρείται καταλληλότερη στην επεισοδιακή ΚΤΤ και την προφυλακτική αγωγή στη χρόνια ΚΤΤ. Ως εκ τούτου, μια ακριβής διάγνωση είναι επιτακτική και πρέπει απαραιτήτως να καθορίζεται με τη βοήθεια ενός ημερολογίου κεφαλαλγίας το οποίο θα συμπληρώνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.[quote]Για την ανάπτυξη κεφαλαλγίας τύπου τάσεως έχουν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, η αδυναμία χαλάρωσης μετά τη δουλειά και ο ολιγόωρος βραδινός ύπνος[/quote]

gettyimages-93911255

Η αναλογία γυναικών προς αντρών στην κεφαλαλγία τύπου τάσεως είναι 5:4, υποδεικνύοντας ότι σε αντίθετη με την ημικρανία- οι γυναίκες προσβάλλονται μόνο ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τους άντρες [Από επιδημιολογικές μελέτες, η μέση ηλικία έναρξης της ΚΤΤ είναι υψηλότερη από αυτήν της ημικρανίας, και φτάνει τα 25-30 έτη. Ο επιπολασμός σημειώνει αιχμή μεταξύ της ηλικίας των 30 έως 39 και μειώνεται ελαφρώς με την πάροδο της ηλικίας. Ως παράγοντες κινδύνου Κατευθυντήριες οδηγίες για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως 4 για την ανάπτυξη ΚΤΤ έχουν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, η αδυναμία χαλάρωσης μετά τη δουλειά και ο ολιγόωρος βραδινός ύπνος[quote]Οι ιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου ανάπτυξης κεφαλαλγίας από κατάχρηση φαρμάκων, ως αποτέλεσμα της συχνής και υπερβολικής χρήσης όλων των τύπων των αναλγητικών στην θεραπεία της οξείας φάσης [/quote]

Τα απλά αναλγητικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) αποτελούν τις βασικές επιλογές στη θεραπεία της οξείας φάσης της ΚΤΤ  Η παρακεταμόλη 1000mg είναι πιθανώς λιγότερο αποτελεσματική από τα ΜΣΑΦ, αλλά έχει ευνοϊκότερο προφίλ, όσον αφορά τις γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες . Η ιβουπροφαίνη 400mg προτείνεται ως φάρμακο πρώτης επιλογής μεταξύ των ΜΣΑΦ λόγω του ευνοϊκότερου προφίλ γαστρεντερικών ανεπιθύμητων διαταραχών, σε σύγκριση με άλλα ΜΣΑΦ . Τα συνδυασμένα αναλγητικά που εμπεριέχουν καφεΐνη είναι πιο αποτελεσματικά από τα απλά αναλγητικά, αλλά θεωρούνται από εμπειρογνώμονες περισσότερο πιθανά να προκαλέσουν κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων [. Οι ιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου ανάπτυξης κεφαλαλγίας από κατάχρηση φαρμάκων, ως αποτέλεσμα της συχνής και υπερβολικής χρήσης όλων των τύπων των αναλγητικών στην θεραπεία της οξείας φάσης . Τριπτάνες, μυοχαλαρωτικά και οπιοειδή δεν έχουν ρόλο στη θεραπεία της ΚΤΤ. Αν και τα απλά αναλγητικά και ΜΣΑΦ φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην επεισοδιακή ΚΤΤ, ο βαθμός της αποτελεσματικότητας τους είναι κάτι για το οποίο υπάρχει μερικές φορές σκεπτικισμός.

Συστάσεις Απλά αναλγητικά (ασπιρίνη και παρακεταμόλη) και ΜΣΑΦ φάρμακα (ιβουπροφένη ναπροξένη, κετοπροφένη) συνιστώνται για τη θεραπεία επεισοδιακής ΚΤΤ (Σύσταση επιπέδου Α). Συνδυασμένα αναλγητικά που εμπεριέχουν καφεΐνη είναι φάρμακα δεύτερης επιλογής (Σύσταση επιπέδου Β). Είναι βασικό να αποφευχθεί η υπέρμετρη χρήση κάθε είδους αναλγητικών, προς αποτροπή ανάπτυξης κεφαλαλγίας από κατάχρηση φαρμάκων (Σύσταση επιπέδου Α).

Προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή της ΚΤΤ Η προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εξετάζεται σε ασθενείς τόσο με χρόνια ΚΤΤ όσο και με συχνή επεισοδιακή ΚΤΤ. Συνυπάρχουσες διαταραχές, όπως παχυσαρκία, αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σημαντική εμπειρία υπάρχει με το τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό αμιτριπτυλίνη. Σχετικά πρόσφατα και άλλα αντικαταθλιπτικά, ΜΣΑΦ, μυοχαλαρωτικά, αντιεπιληπτικά καθώς και η αλλαντική τοξίνη (Botox), έχουν δοκιμασθεί στη χρόνια ΚΤΤ, καθώς και στη χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, που για πολλούς είναι μια κατάσταση που μπορεί να επικαλύπτεται με τη χρόνια ημικρανία ή τη χρόνια κεφαλαλγία τάσεως.

Κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως  Εδώ >EEK-TTH guidelines_2017_01_01_clean (1)

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα