Αρχική » Αϋπνία – κορτιζολαιμία – στρες = αύξηση βάρους!

Αϋπνία – κορτιζολαιμία – στρες = αύξηση βάρους!

by admin

Η γλυκαιμία της κορτιζόλης (γλυκονεογενεση) οδηγεί σε έκκριση ινσουλίνης και υπογλυκαιμία. Γι αυτό η βραδινή αϋπνία οφείλεται σε άγχος και πυροδοτεί την κατανάλωση υδατανθράκων. Που θα αυξήσουν περεταίρω την ινσουλίνη και τη λιπογένεση. Η ινσουλίνη καταστέλλει την κορτιζόλη, όμως η ζημιά έχει γίνει με την απουσία ύπνου και καταστολής της αυξητικής ορμόνης. Που είναι μία λιπολυτική ορμόνη.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Τουλιάτος στο παρελθόν είχαμε φτιάξει στο BS ένα βιντεάκι όπου έλεγα με ποιον τρόπο η αϋπνία παχαίνει! και μάλιστα και σήμερα έκανα την  ερώτηση στο συνέδριο νευροψυχολογίας. Όπου παράλληλα ανέφερα τη συσχέτιση αϋπνίας και πάχους.  Οπότε το σωστό είναι ότι η κορτιζολαιμία κάνει και πείνα και σπλαχνικού τύπου λιπογένεση οποία κάνει ινσουλοαντίσταση και αυτό πάλι πείνα, η έλλειψη αυξητικής ορμόνης που είναι λιπολυτική ορμόνη και η διαταραχή της ισορροπίας γκρελίνης /λεπτίνης η οποία είναι ανορεξιογόνος και η άλλη ορεξιογόνος,  αλλά εδώ το άρθρο επισημαίνει την κορτιζόλη η οποία δεν σε αφήνει να κοιμηθείς και σου πυροδοτεί  μετά την υπογλυκαιμία, και τους υδατάνθρακες οι οποίοι κάνουν περαιτέρω λιπογένεση και φυσικά δεν θα «καούν»  τη νύχτα. Οπότε εδώ το άρθρο επισημαίνει τη σημασία του στρες!

Παρακάτω το άρθρο

Η ώρα που τρώμε αλλά και η ποσότητα του φαγητού δεν καθορίζονται αποκλειστικά από το αίσθημα της πείνας. Φυσικά, η προηγούμενη πρόταση δεν προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους από εμάς ιδιαίτερα αν έχουμε αναζητήσει ένα μπολ παγωτό μετά από μία ιδιαίτερα αγχωτική ημέρα. Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει μία σειρά φυσικών αντιδράσεων του οργανισμού που μας κάνουν να αναζητούμε περισσότερα και λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους.

ΑΠΛΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ‘STRESS EATING

Συγκεκριμένα, το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Η ορμόνη αυτή παράγεται από τα επινεφρίδια και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Έχει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και στη μνήμη. Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, προκαλείται φλεγμονή  και ο οργανισμός αρχίζει να συσσωρεύει λίπος στην περιοχή της μέσης. Μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και να μας κάνει να αναζητήσουμε φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παλαιότερα, η βιολογική αυτή αντίδραση στο στρες ήταν ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς βοηθούσε τον τελευταίο να αποθηκεύσει λίπος για να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες εποχές στο μέλλον. Ωστόσο σήμερα, δεν υπάρχει πλέον έλλειψη τροφής ούτε πρέπει να έχουμε αποθήκες ενέργειας για να ξεφύγουμε από αρπακτικά ζώα, επομένως το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο σωματικό βάρος.

Το Στρες στις Γυναίκες

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται από το στρες σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες. Μία μελέτη του 2012 από το American Psychological Association διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τους άνδρες (5.3 έναντι 4.6 στα 10 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα). Επίσης, το 23% των γυναικών αναφέρει ότι αντιμετωπίζει έντονο στρες, με το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες να είναι μόλις 16%. Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι τα επίπεδα του στρες που αντιμετωπίζουν αυξάνονται σταδιακά (43% έναντι 33%). Για αρκετές από τις γυναίκες αυτές, το συνεχές αυτό στρες οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία.

Χρόνιο και Οξύ Στρες

Το στρες μπορεί να έχει βραχεία (οξύ) ή μακρά (χρόνιο) διάρκεια. Το οξύ στρες είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ενώ το χρόνιο στρες προέχεται συνήθως από πολυετή εργασία σε ένα στρεσσογόνο περιβάλλον.

Ωστόσο, αν και το στρες αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους από εμάς, η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κάτι που μπορεί να προληφθεί. Η αλλαγή της απόκρισής μας στο στρες και η υιοθέτηση στρατηγικών για τον περιορισμό του, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Ορισμένες από τις στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουν:

Απομακρύνετε την Ένταση με Φυσική Άσκηση

Η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αν δεν θέλετε να ασκηθείτε θα βρείτε δικαιολογίες για να μην το κάνετε, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μία μοφή άσκησης που απολαμβάνετε την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να αποβάλλετε το στρες.

Μην Παραμελείτε τον Ύπνο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των ορμονών του στρες στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Μία καλή συμβουλή είναι επίσης να αποφύγετε την τηλεόραση και το τηλέφωνο για μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου, καθώς και το σωματικό βάρος.

Αλλάξτε τον Τρόπο που Αντιμετωπίζετε το Στρες

Η ένταση του στρες που βιώνει κάποιος βασίζεται όχι μόνο στις περιστάσεις, αλλά και στον τρόπο αντίληψής τους από τον ασθενή. Δύο άνθρωποι μπορεί να κάνουν την ίδια δουλειά, ωστόσο μόνο ο ένας από αυτούς μπορεί να τη θεωρεί στρεσογόνο. Επιπλέον, ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται το στρες με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος βασίζεται στην προσωπικότητα και τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας. Αν αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις διάφορες προκλήσεις, θα είναι ευκολότερο να περιορίσετε τα επίπεδα του στρες.

Προετοιμαστείτε Κατάλληλα

Αν ξέρετε ότι θα αντιμετωπίσετε σύντομα μία περίοδο με έντονο στρες, προετοιμαστείτε με τους κατάλληλους μηχανισμούς στήριξης. Για παράδειγμα, αν πρέπει να προλάβετε μία καταληκτική ημερομηνία στην εργασία σας ή αντιμετωπίζετε κάποια άλλη στροσογόνο κατάσταση, αναζητήστε βοήθεια για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το επερχόμενο στρες. Δύο καλές συμβουλές είναι να προσθέσετε φυσική άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα και να κάνετε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για να αποφύγετε τον πειρασμό των ανθυγιεινών τροφίμων.

Μιλήστε στον Γιατρό σας

Αν έχετε προβλήματα με την αντιμετώπιση του στρες ή τον περιορισμό του stress eating, μιλήστε στον γιατρό σας. Αυτός θα σας βοηθήσει ή θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό διαιτολόγο ή ψυχολόγο. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει κάποιες γυναίκες, ωστόσο τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μακροπρόθεσμα προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα