Αρχική » Κορονοϊός: Τι επίπτωση έχει στο ήπαρ

Κορονοϊός: Τι επίπτωση έχει στο ήπαρ

by admin

Κορονοϊός: Τι επίπτωση έχει στο ήπαρ – Τι έδειξε έρευνα για το 54% των ασθενών με COVID-19!

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη δείχνει επίσης ότι ο κορονοϊός ανιχνεύεται στα κόπρανα σε πάνω από το 50% των μολυσμένων νοσηλευόμενων ασθενών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δωδεκαδάκτυλος και το ορθό παρουσιάζουν οίδημα με διηθητικά κύτταρα πλάσματος και λεμφοκύτταρα. Το ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) και η πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου (nucleocapsid protein) ήταν θετικά σε δείγματα από ασθενείς. Αυτό καθιστά πιθανή τη γαστρεντερική διάδοση της COVID-19.

Η παρουσία ιικού RNA στα κόπρανα βρέθηκε επίσης στο 20% των ασθενών με COVID-19, παρά ττο γεγονός ότι δύο διαδοχικά δείγματα από την αναπνευστική οδό, τα οποία συλλέχθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον 24 ωρών, ήταν αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κόπρανα ακόμα και αν δεν εντοπίζεται πια στην αναπνευστική οδό.

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο όσον αφορά τις προφυλάξεις γύρω από την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2, ειδικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Κορονοϊός: Τι επίπτωση έχει στο ήπαρ

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια άλλη αναδυόμενη ανησυχία σχετικά με τη νόσο COVID-19.

Το ίδιο είχε διαπιστωθεί και σε προηγούμενους σοβαρούς κορονοϊούς, όπως με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Σύμφωνα με έρευνα του 2004, έως και το 60% των ασθενών με SARS είχε ηπατική δυσλειτουργία, με δείγματα βιοψίας ήπατος να δείχνουν ιικά νουκλεϊκά οξέα και τραυματισμό στο ήπαρ. Οι ερευνητές τότε επισήμαναν, ότι η ηπατική βλάβη μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα από την φαρμακευτική θεραπεία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εκείνους τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υψηλές δόσεις δυνητικά ηπατοτοξικών αντιιικών, αντιβιοτικών και στεροειδών φαρμάκων.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 54% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 (σε ένα και μόνο κέντρο υγείας στην Κίνα) είχε αυξημένα επίπεδα στην γ-γλουταμυλοτρανσφεράση (gamma-glutamyl transferase – GGT). Η έκφραση του υποδοχέα ACE2 εμπλουτίζεται με τα χολαγγειοκύτταρα (cholangiocytes), γεγονός που υποδηλώνει ότι η νόσος COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χολικής βλάβης, εκτός της ηπατοκυτταρικής βλάβης, όπως υποστηρίζεται από αυτές τις αυξήσεις της GGT.

Περισσότερα: iatropedia 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα