Αρχική » Οι Αμερικανοί σκληραίνουν τους ελέγχους στα “συμπληρώματα” διατροφής.

Οι Αμερικανοί σκληραίνουν τους ελέγχους στα “συμπληρώματα” διατροφής.

by admin

Είναι γνωστό πια πως διαμέσου των ταχυδρομείων αποστέλλονται χιλιάδες παραποιημένα προϊόντα ή και αναβολικά στεροειδή που εμπεριέχονται σε αυτά τα προϊόντα, τα όποια δηλώνονται ως “συμπληρώματα” διατροφής. Αν και στην Ευρώπη η ελεύθερη διακίνηση αγαθών έχει ευνοήσει την μεταφορά προϊόντων τα όποια δεν ελέγχονται, στις ΗΠΑ αυξάνονται οι έλεγχοι, σε δέματα που καταφθάνουν από το εξωτερικό και έχουν παραλήπτες τους κατοίκους των ΗΠΑ.

Ένα εργαλείο το οποίο έχει αναπτύξει ο FDA, ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ των ΗΠΑ  είναι οι προηγμένες τεχνολογίες εξέτασης (νέος σαρωτής ) που επιτρέπουν στους επιθεωρητές του FDA να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα τα πακέτα που περιέχουν τα ύποπτα φαρμακευτικά προϊόντα.  Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κάθε χρόνο χιλιάδες πακέτα με προϊόντα που έχουν ελεγχθεί  από τον FDA,  ένα εκπληκτικό ποσοστό αυτών είναι παράνομο! Αυτά τα προϊόντα διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα και μορφές – μερικά με εξελιγμένη συσκευασία και άλλα σε πλαστικές σακούλες χωρίς χαρτί.

Τα δέματα περιλαμβάνουν μη εγκεκριμένα προϊόντα, πλαστά ή υποβαθμισμένα φάρμακα και υποτιθέμενα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται για απώλεια βάρους, για σεξουαλική ενίσχυση, για το bodybuilding ή την ανακούφιση από τον πόνο. Επίσης πολλά προϊόντα που προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα μη δηλωμένα συστατικά φαρμάκων.[quote]Η συσκευή λειτουργεί συγκρίνοντας τη χημική υπογραφή της άγνωστης ουσίας με τις χημικές υπογραφές γνωστών ενώσεων σε μια διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα![/quote]

maxresdefault (1)

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνικές εξελίξεις είναι η επιτυχής χρήση διαφόρων φορητών συσκευών εξέτασης που επιτρέπει να ελεγχτούν ταχέως τα μη ασφαλή συστατικά στα προϊόντα με παρόμοια αξιοπιστία και ακρίβεια με τις τρέχουσες εργαστηριακές μεθόδους.
Η φορητή συσκευής διαλογής ονομάζεται φασματόμετρο κινητικότητας ιόντων, είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την ασφάλεια των αεροδρομίων που ελέγχει τις αποσκευές για εκρηκτικά ή στις φυλακές ελέγχει τους επισκέπτες για παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Η συσκευή λειτουργεί συγκρίνοντας τη χημική υπογραφή της άγνωστης ουσίας με τις χημικές υπογραφές γνωστών ενώσεων σε μια διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!

Η  συσκευή “φορτώθηκε” με μια προσαρμοσμένη βιβλιοθήκη φαρμακευτικών ενώσεων για να ελεγχθεί εάν τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για απώλεια βάρους και σεξουαλική ενίσχυση περιείχαν μη δηλωμένες φαρμακευτικές ενώσεις όπως sibutramine, phenolphthalein και sildenafil κ.α  Αυτές οι ενώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια και είναι συχνά παραποιημένες.  Βρίσκονται συνήθως μέσα στα πακέτα που έρχονται από το εξωτερικό. Όταν οι εγκληματίες κρύβουν κρυφά προϊόντα με αυτές τις ενώσεις, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βλάβης από τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Το 65% των δειγμάτων που εξετάστηκε  ήταν θετικό στην παρουσία μη δηλωμένων φαρμακευτικών συστατικών,  και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα εργαστήριο του FDA.

Οι μέθοδοι του νέου σαρωτή είναι αρκετά ευέλικτες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας ενός δραστικού συστατικού σε ένα φαρμακευτικό προϊόν ή για την ταυτοποίηση των ενεργών συστατικών στα παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα, προσθέτοντας απλά νέες φαρμακευτικές βιβλιοθήκες που αναπτύχθηκαν από τα εργαστήρια του FDA. Αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να εντοπίσει πιο γρήγορα και να ανταποκριθεί στα αναδυόμενα ζητήματα, δίνοντας την δυνατότητα να απομακρυνθούν  τα επιβλαβή προϊόντα εκτός της αγοράς των ΗΠΑ.

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα