Αρχική » Γυναίκες Aυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης – Συμπεριφορά

Γυναίκες Aυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης – Συμπεριφορά

by admin

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε νέες γυναίκες. Συσχετίζονται τα επίπεδα ανδρογόνων με την συμπεριφορά; Επίσης επιθετική συμπεριφορά και χαρακτηριστικά κοινωνικής υποταγής.


Τα επίπεδα των ανδρογόνων στην κυκλοφορία έχουν συσχετισθεί με πολλαπλές ανώτερες εγκεφαλικής λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων της αντίληψης του χώρου, της επιθετικότητας, της σεξουαλικότητας και άλλων (Christiansen K and Κnussmαnn R, ,1987; Rubinow et al, 1996; Berenbaum SA and Resnick SM, 1997; Simpson NG and Lu SF, 2005; Cunningham RL, Lumia AR and McGinnis MY. 2012). Στις γυναίκες, τα επίπεδα ανδρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος έχουν συσχετισθεί κυρίως με ορισμένα είδη επιθετικότητας, αυξημένης κοινωνικής αυτοπεποίθησης, ανάληψης πρωτοβουλιών και ικανοτήτων διοίκησης (Ιeadershiρ), αντίληψης, κατάθλιψης και της σεξουαλικότητας (Padero et  a, 2002; Thijssen, 2002).

Στους ανθρώπους, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε νέες γυναίκες συσχετίζονται με αυξημένη κοινωνική επιθετικότητα προσανατολισμένη σε δραστηριότητες κοινωνικής ανέλιξης και επιβολής (Ιeadershiρ driνe).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με μη-επιθετικού τύπου ενασχόληση κυρίως με «γυναικεία», καθήκοντα και ρόλους, προσανατολισμός στην οικογένεια και εν γένει πιο παραδοσιακά «γυναικεία χαρακτηριστικά προσωπικότητας». Πρέπει βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες εργασίες που συσχετίζουν ‘φυσιολογικά’ επίπεδα ανδρογόνων με την συμπεριφορά.
Οι πλειονότητα των εργασιών συσχετίζουν επιθετική συμπεριφορά σε γυναίκες με κλινική υπερανδρογοναιμία (Baucm et al. 1985; Grantt and France 2001, Prοchazka et al. 2003; ΑΙ-Αyadhi 2004).

Επιπρόσθετα, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε νεαρές γυναίκες  φαίνεται, να συνδέονται με καλύτερη αίσθηση τοu χώρου και με μαθηματικές ικανότητες, αλλά και με χαμηλότερο σκορ για μητρική και αναπαραγωγική φιλοδοξία (Gοuchie and Κimura 1991, Deady et al. 2006). Ομοίως, αυξημένα επίπεδα των ασθενών επινεφριδιακών ανδρογόνων έχουν συσχετιστεί με επεκτατική και εγωκεντρική προσωπικότητα, όπως αξιολογείται από το γενικό ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο MMPI.

Η τεστοστερόνη και η DHEA-S. συνδέονται επίσης με κατάθλιψη, τουλάχιστον σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. θα πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι διάφορες παλαιότερες μελέτες δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε  συσχέτιση μεταξύ επιπέδων ανδρογόνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.  Για παράδειγμα, σε πρώιμη μελέτη σε Γερμανίδες δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ τεστοστερόνης του ορού ή του προϊόντος μεταβολισμού της στα ούρα , τα 17-κετοστεροειδή, και ειδικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (Μadert 1980).
Ομοίως, καμία συσχέτιση δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί μεταξύ ανδρογόνων στον ορό και ψυχομετρικών μετρήσεων σε γυναίκες με υπερτρίχωση στην Ιταλία (Fava et  al 1989). Τέλος, τα επίπεδα  τεστοστερόνης συσχετίζονται και  με καταθλιπτικά συμπτώματα σε ευρύ φάσμα ηλικιών, από μικρά κορίτσια εφηβικής ηλικίας  έως μετα- εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ( Shulman  et al. 1992;  Derogratis et al. 1993; Αngοld et al. 1999; Weiner et al. 2004, Santοrο et al. 2005).

Συσχέτιση των κυκλοφορούντων ανδρογόνων
και επιθετικότητας στις γυναίκες

Βιβλιογραφικά φαίνεται ότι η μεγαλύτερη συσχέτιση των επιπέδων τεστοστερόνης και τύπων συμπεριφοράς είναι αυτή με την επιθετικότητα και στα δύο φύλλα. Πράγματι, μεγάλος αριθμός εργασιών έχει δείξει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης στην κυκλοφορία και επιθετικής συμπεριφοράς  (ΒaucomDH et all 1985; Christiansen K and Κnussmann R, ,1987;  Rubinow et al, 1996; Berenbaum SA and Resnick SM, 1997; Simpson NG and Lu SF, 2005; Cunningham RL, Lumia AR and McGinnis MY,  2012).

Αντιθέτως, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίζονται με μη επιθετική συμπεριφορά και χαρακτηριστικά κοινωνικής υποταγής. (Prοchazka H  et all 2003; ΑΙ-Αγadhi  LY et all 2004).

Σε πρόσφατη εργασία σε 50 νέες γυναίκες  που φοιτούσαν σε Αμερικανικό Κολέγιο μετρήθηκε η ελεύθερη τεστοστερόνη και η ελεύθερη κορτιζόλη στο σάλιο και συσχετίσθηκε με επιθετικότητα. Η τεστοστερόνη συσχετίσθηκε με επιθετικότητα αλλά μόνο αν υπήρχε ταυτόχρονα αυξημένη κορτιζόλη ορού.  Επιπρόσθετα , στα  ανταγωνιστικά αθλήματα, οι νικήτριες είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης συγκρινόμενες με της ηττημένες γεγονός που πιθανά να εισάγει και άλλη παράμετρο δηλαδή την επίδραση της  νίκης στα επίπεδα τεστοστερόνης στο   αίμα (Denson et  all, 2012).

Ενδιαφέρουσα είναι  επίσης και παλαιότερη εργασία που αξιολογεί  την πιθανή συσχέτιση των επινεφριδιακών ανδρογόνων DHEA και DHEAS με εγωκεντρικό  χαρακτήρα όπως αυτό αξιολογείται από το γενικό ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο ΜΜΡΙ (Hemida  RC et all, 1985). Πράγματι, οι  συγγραφείς βρήκαν συσχέτιση της DΗΕΑ -S με επεκτατική και εγωκεντρική προσωπικότητα. Τέλος, μελετήθηκε η επιθετικότητα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και κλινικό και εργαστηριακό υπερανδρογονισμό . Το αυξημένα ανδρογόνα συσχετίσθηκαν  με επιθετικότητα, κατάθλιψη, θυμό κα έντονη ανησυχία(Weiner et al, 2004).

 

 

 

 

 

Related Posts

Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε Cookies, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Αποδοχή Δείτε περισσότερα